Εφαρμογή OneStop
Στοιχεία Μαθήματος
Πρόγραμμα Σπουδών
*
---------
ΠΜΣ Πληροφορική και Τηλεματική
Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εφαρμογές
ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
ΠΜΣ Επιστήμη των Υπολογιστών και Πληροφορική
Κωδικός Μαθήματος (Ελληνικά)
*
Εξάμηνο
*
Τίτλος (Ελληνικά)
*
Ώρες Διδασκαλίας Θεωρίας (Εβδομαδιαία)
Μονάδες ECTS
*
Τύπος Μαθήματος (Ελληνικά)
Προαπαιτούμενα (Ελληνικά)
Γενική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των υπολογιστών. Εμπειρία στη χρήση λογισμικού, η οποία θα είναι χρήσιμη για τα εργαλεία ψηφιακού σχεδιασμού. Γνώση ηλεκτρικών εννοιών όπως η τάση, το ρεύμα και η αντίσταση. Ικανότητα λογικής προσέγγισης των προβλημάτων και ανάπτυξη συστηματικών λύσεων. Δεξιότητες στην ανάλυση και σύνθεση πληροφοριών, οι οποίες είναι κρίσιμες στον σχεδιασμό κυκλωμάτων και την αποσφαλμάτωση.
URL Μαθήματος (π.χ. στο e-class)
Μαθησιακά Αποτελέσματα (Ελληνικά)
Το μάθημα έχει ως στόχο την κατανόηση εννοιών και τεχνικών σχεδίασης και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ψηφιακών κυκλωμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις βασικές αρχές της λογικής σχεδίασης, δηλ. αριθμητικά συστήματα, άλγεβρα Boole, λογικές πύλες, στην σύνδεση αυτών με μεθοδολογίες σχεδίασης ψηφιακών κυκλωμάτων, καθώς και στη χρήση της γλώσσας περιγραφής υλικού Verilog για την υλοποίηση βασικών δομικών κυκλωμάτων, π.χ. αθροιστές, συγκριτές, πολυπλέκτες κτλ., ενός σύγχρονου υπολογιστικού συστήματος. Με την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση: α Να κατανοούν τις βασικές έννοιες των ψηφιακών κυκλωμάτων και της λογικής σχεδίασης β Να γνωρίζουν τις βασικές μεθοδολογίες για τη σχεδίαση και απλοποίηση συνδυαστικών και ακολουθιακών ψηφιακών κυκλωμάτων.γ Να γνωρίζουν τις βασικές μεθοδολογίες για την ανάλυση ψηφιακών κυκλωμάτων.δ Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν βασικά ψηφιακά κυκλωμάτα με χρήση της γλώσσας περιγραφής υλικού Verilog ε Να πραγματοποιούν μετρήσεις σε διάφορα ψηφιακά κυκλώματα.
Γενικές Δεξιότητες (Ελληνικά)
Αυτόνομη Εργασία Ομαδική Εργασία Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος (Ελληνικά)
1. Εισαγωγή στην Άλγεβρα Boole. 2. Λογικές συναρτήσεις. 3 Απλοποίηση λογικών συναρτήσεων. 4. Εισαγωγή στη γλώσσα περιγραφής υλικού Verilog. 5. Συνδυαστικά κυκλώματα. 6. Βασικά ολοκληρωμένα ψηφιακά κυκλώματα πολυπλέκτης, αποπλέκτης, κωδικοποιητής, αποκωδικοποιητής, παράλληλος δυαδικός αθροιστής και αφαιρέτης, δεκαδικός αθροιστής, μνήμη ROM, PLA, PAL. 7. Σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώματα και μέθοδος ανάλυσης και σχεδίασης. 8. Αλγοριθμικές μηχανές καταστάσεων. 9. Εργαστήριο. Το εργαστήριο του μαθήματος ακολουθεί τις διαλέξεις όσο αφορά το περιεχόμενο.
Χρήση ΤΠΕ (Ελληνικά)
Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού σχεδιασμού ψηφιακών κυκλωμάτων Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού για προσομοίωση και επαλήθευση της σωστής λειτουργίας των κυκλωμάτων Χρήση του λειτουργικού συστήματος Unix τοπικά και απομακρυσμένα Υποστήριξη διαδικασίας μάθησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class
Είναι επιλογής;
Άγνωστο
Ναι
Όχι
Φόρτος μέσα στο Εξάμηνο (Ώρες)
Διδασκαλίας
Εργαστήριο
Αυτοδύναμη Μελέτη
*
Εργασία (Project)
*
Εργαστηριακή Αναφορά
*