Εφαρμογή OneStop
Στοιχεία Μαθήματος
Πρόγραμμα Σπουδών
*
---------
ΠΜΣ Πληροφορική και Τηλεματική
Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εφαρμογές
ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
ΠΜΣ Επιστήμη των Υπολογιστών και Πληροφορική
Κωδικός Μαθήματος (Ελληνικά)
*
Εξάμηνο
*
Τίτλος (Ελληνικά)
*
Ώρες Διδασκαλίας Θεωρίας (Εβδομαδιαία)
Μονάδες ECTS
*
Τύπος Μαθήματος (Ελληνικά)
Προαπαιτούμενα (Ελληνικά)
Βαθιά κατανόηση των συνδυαστικών και διαδοχικών λογικών κυκλωμάτων. Ικανότητα σχεδιασμού περίπλοκων ψηφιακών συστημάτων χρησιμοποιώντας βασικές πύλες και συστατικά. Επάρκεια σε γλώσσες όπως VHDL ή Verilog για τον σχεδιασμό και την προσομοίωση ψηφιακών κυκλωμάτων. Δεξιότητες στη χρήση προχωρημένων εργαλείων προσομοίωσης για τη μοντελοποίηση, δοκιμή και βελτιστοποίηση ψηφιακών κυκλωμάτων. Κατανόηση του τρόπου σχεδιασμού και λειτουργίας των μικροεπεξεργαστών και μικροελεγκτών. Εξοικείωση με τις αρχιτεκτονικές μνήμης, διεπαφές και διαδρομές δεδομένων.
URL Μαθήματος (π.χ. στο e-class)
Μαθησιακά Αποτελέσματα (Ελληνικά)
Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις σύγχρονες μεθοδολογίες, τεχνολογίες και ροές σχεδίασης ψηφιακών συστημάτων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να: - κατανοεί σε βάθος τις τεχνολογίες ψηφιακών συστημάτων τύπου ASIC και FPGA, τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα τους καθώς και τις δομικές και τεχνολογικές διαφορές τους. - σχεδιάζει, να βελτιστοποεί και να υλοποιεί σύνθετα αριθμητικά κυκλώματα. - κάνει χρήση σύγχρονων εργαλείων και ροών σχεδίασης για υλοποίηση συνεπεξεργαστών και εξειδικευμένων επιταχυντών υλικού. Οι διαλέξεις του μαθήματος θα συνοδεύονται και με κατάλληλο εργαστηριακο υλικό για άμεση πρακτική εξάσκηση στις έννοιες που καλύπτονται στα πλαίσια του μαθήματος.
Γενικές Δεξιότητες (Ελληνικά)
Αυτόνομη Εργασία Ομαδική Εργασία Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών Λήψη αποφάσεων Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Περιεχόμενο Μαθήματος (Ελληνικά)
- Σύσχεδίαση υλικού-λογισμικού και τεχνολογίες ASIC και FPGA. - Γλώσσες περιγραφής κυκλωμάτων για αυτόματη σχεδίαση. Σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιακών συστημάτων. - Υλοποίηση κυκλωμάτων για αριθμητικές πράξεις. - Υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων. Κυκλώματα που βασίζονται σε ειδικά αριθμητικά συστήματα για εφαρμογές υψηλών ταχυτήτων. - Χρονισμός ψηφιακών κυκλωμάτων. - Κατανάλωση ενέργειας ψηφιακών κυκλωμάτων και βελτιστοποίηση. - Χρήση σχεδιαστικών εργαλείων FPGA. - Σύνθεση υλικού από υψηλό αλγοριθμικό επίπεδο, μετάφραση, χρονοπρογραμματισμός και αυτόματη παραγωγή κυκλώματος.
Χρήση ΤΠΕ (Ελληνικά)
Εκπαίδευση σε προχωρημένα εργαλεία και λογισμικά ψηφιακού σχεδιασμού, με έμφαση στα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη δημιουργία περίπλοκων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και συστημάτων. Εκτεταμένη χρήση προχωρημένων εργαλείων προσομοίωσης για τη μοντελοποίηση, ανάλυση και επαλήθευση της λειτουργικότητας και της απόδοσης ψηφιακών κυκλωμάτων υπό διάφορες συνθήκες. Διδασκαλία στη χρήση του λειτουργικού συστήματος Unix για ψηφιακό σχεδιασμό, περιλαμβάνοντας τεχνικές απομακρυσμένης λειτουργίας και τη χρήση εργαλείων βασισμένων στο Unix για ανάπτυξη και δοκιμές.
Είναι επιλογής;
Άγνωστο
Ναι
Όχι
Φόρτος μέσα στο Εξάμηνο (Ώρες)
Διδασκαλίας
Εργαστήριο
Αυτοδύναμη Μελέτη
*
Εργασία (Project)
*
Εργαστηριακή Αναφορά
*